jueves, 16 de junio de 2011

"Sabor de Itàlia"




Res no il·lustra el gust d'Itàlia millor que aquesta foto, fen una copa desprès d'un bon àpat, es una "grappa" aquesta beguda internacional que nosaltres els catalans coneixem com aiguardent, procedent de la destil·lació de les restes del raïms desprès de l'espremuda per fer el vi.

La destil·lació pot produir dues classes d'alcohol el etílic que es el que es pot beure o el metílic que solament serveix per encendre i es totalment tòxic, pot matar.

La conversa de sobretaula del dia de la foto anava d'això, al nord d'Espanya que fan el orujo versió gallega del mateix , la fabricació casolana portava el risc que l'alcohol sortís metílic i podruis una intoxicació, el pagès el donava a provar al gos, aquí a Itàlia sembla ser, que el primer tats el feia la dona del pagès....

La Pasta; impossible no menjar-ne..... es a totes les cartes i menús, fins hi tot als entra'ns ja en diuen "antipasta", deixant clar que es plat indispensable, en Marco Polo va fer un gran favor al mont oriental al portar-la de Xina.

El Vi; per assaborir-lo de primera mà he fet una visita a Chianti, i os puc dir que son insuperables, aquesta regió per axalència vinícola, el.labora els caldos més importants d'Italià, segur que alguna vegada heu vist unes botelles que tenen forma de pera i la seva part inferior està protegida per una ràfia, es la manera antiga de presentar-lo, però les bones botelles son idèntiques que els "Riojes", "Panadés","Terra Alta", "Empordà"... be els que bevem aquí.


Els Cellers i Enoteques, estan unes a tocar les altres per això es impossible no caure en la temptació.
Jo he tingut com a mestre enòleg, un senyor d'avançada edat i una senyora negra procedent dels EE.UU. que fa 50 anys que es a Itàlia en aquell indret de "Castellina in Chianti" hi vaig passar mig matí , al mig dia havia estat graduat ... en coneixements sobre l'alcohol .... sense que la sang aumantes un sol grau....

Unes petites recomanacions pels que vingueu a la Toscana, el Chianti sempre es "Rosso" es ideal per acompanyar un bon bistec fet a la manera italiana es diu "tallata" es molt gruixut, passat i passat pel foc i el serveixen ja tallat verticalment , de chianti n'hi ha de dues classes el normal o el "Clàssic", aquest, elaborat en una zona molt concreta la formen els pobles de Greve, Castellina, Gaiole i Radda, i la DO es coneix perquè hi ha un gall dibuixat.

Si no os agrada el vi o com en Haima que no en beveu... podeu anar-hi igual a aquesta regió, ja que el millor es el paisatge i les restes històriques.